Cum repar cordon de alimentare electrica

Cordoanele de alimentare electrica se pot deteriora la capatul unde este montat stechrul , ori la extremitatea opusa , fixata direct pe obiectul de uz casnic respectiv ( veioza , fier de calcat , resou , radiator etc. ). Deoarece nu se stie intotdeauna precis la care capat s-a defectat cordonul de alimentare , reparatia trebuie sa inceapa cu verificarea stecherului. in acest scop se desface surubul de strangere al stecherului , cu ajutorul unei surubelnite potrivite ca marime si se verifica , in primul rand , daca suruburile care strang capetele firelor nu sunt slabite ori daca firele nu au iesit de sub suruburile respective.

In acest caz, se potrivesc capetele firelor , si se strang bine suruburile. Daca se constata deteriorarea capetelor firelor , se taie cordonul de alimentare cu un cutit , pe o portiune de 15-20 mm , pentru a se pregati alte capete. Dupa ce se scoate camasa izolanta , se curata lita cu un cutit ori cu putina hartie abraziva , apoi se rasucesc firisoarele litei in acelasi sens pe care l-au avut initial , pentru a rigidiza putin lita , si se prinde sub surubul piciorusului stecherului.

Uneori stecherul nu face contact bun cu priza , deoarece crestaturile din piciorusele sale s-au strivit si astfel diametrul picioruselor este prea mic. In astfel de situatii , se restabileste pozitia normala , introducand lama unui cutit sau a unei surubelnite in crestatura si indepartand , cu multa atentie ca sa nu se rupa , una de alta cele doua jumatati ale fiecarui piciorus.

Repararea fiselor de la capatul firelor fierului de calcat electric ori resoului electric se face in mod similar repararii stecherelor , dupa ce au fost desfacute cu o surubelnita . Uneori , se constata ca , dupa repararea stecherului sau fisei de la capat , aparatul ( veioza , fierul de calcat , radiatorul etc.) nu functioneaza. In acest caz , ori aparatul este defect , ori exista o intrerupere de-alungul cordonului de alimentare .

De obicei , intrerupera firelor cordonului se produce in imediata apropiere a stecherelor sau fiselor. Pentru a se verifica daca exista vreo intrerupere se pipaie cordonul cu degetele , indoindu-l intr-o parte si alta. In comparatie cu portiunea normala a cordonului , in portiunea unde exista o intrerupere se va constata ca acesta nu mai are aceeasi elasticitate.

O verificare mai precisa se poate face astfel : se infige fisa cordonului in stecherului unei veioze ( ori se leaga firele de la capatul cordonului in stecherul unei veioze ) care in prealabil a fost aprinsa , apoi se introduce stecherul cordonului in priza. Daca becul veiozei se aprinde inseamna ca nu exista nici o intrerupere in cordon si defectiunea este obiectul casnic respectiv.

Repararea unui cordon necesita , uneori , taierea unei portiuni defecte si innadirea celor doua parti bune. Aceasta innadire a firelor , in cazul conductoarelor monofilare , se face prin rasucire , dupa ce s-a curatat izolatia pe o portiune de cca 20 mm. daca firele sunt din cupru , este bine sa se lipeasca locul de contact cu cositor , evitandu-se astfel oxidarea si producerea unui contact insuficient ( pe masura trecerii timpului).

Apoi , locul legaturii se acopera cu banda izolatoare cauciucata. In cazul conductoarelor multifilare , legarea firelor se face in mod asemanator , avand grija ca fiecare fir al unei portiuni de cordon sa fie legat de firul corespunzator din cealalta portiune , dupa care locul respectiv de legatura se lipeste cu cositor si se izoleaza cu banda cauciucata . intregul ansamblu de fire legate si izolate se infasoara apoi cu banda izolatoare.