Cum schimb siguranta arsa

Cea mai curenta defectiune care poate interveni intr-o locuinta este arderea sigurantelor . Dupa cum se cunoaste , la parcurgerea curentului electric prin conductoare se produce caldura , care este cu atat mai mare cu cat sectiunea conductorului este mai mica. In cazul conductoarelor subtiri si al intensitatii puternice a curentului , incalzirea este atat de puternica incat izolatia se arde si conductoarele , venind in contact , produc o crestere brusca a intensitatii curentului , denumita scurtcircuit.

Acest fenomen este foarte periculos si poate provoca distrugerea intregii instalatii si incendii. De aceea , pentru a preveni producerea de scurtcircuite , la fiecare instalatie electrica sunt prevazute doua tablouri de siguranta : unul la cofret , adica la tabloul de alimentare electrica din exteriorul apartamentului , si unul in apartament , plasat de obicei deasupra usii de intarre.

Locatarii unei locuinte vor putea sa intervina numai la tabloul de sigurante din interiorul apartamentului . La cofret nu este permis accesul abonatilor , astfel incat , in caz de scurtcircuite la acesta , trebuie apelat un specialist .

Tabloul de sigurante este format dintr-o placa de marmura sau un alt material bun izolant , pe care sunt fixate bornele pentru intrarea si iesirea curentului si sigurantele. Fiecare siguranta cuprinde : un soclu ceramic pentru intrarea si iesirea curentului si sigurantelor . Fiecare siguranta cuprinde : un soclu ceramic pe placa de marmura , un patron in care se gaseste firul de siguranta ( care se arde in caz de scurtcircuit) si un capac cu ajutorul caruia se fixeaza patronul in soclu.

Conductorul ( firul) din interiorul patronului este foarte subtire si calculat pentru a rezista la o anumita intensitate a curentului. In acest fel , in caz de scurtcircuit , cea mai mare crestere de temperatura se va produce in conducatorul cel mai subtire al instalatiei , care este cel din interiorul patronului de siguranta : acest conductor se va arde , alimentarea cu curent se va intrerupe si restul instalatiei electrice va fi astfel protejat de distrugere , iar un eventual incendiu evitat.

Prima operatie care trebuie facuta dupa ce s-a produs un scurtcircuit consta in ndepartarea cauzei care a produs scurtcircuitul. De cele mai multe ori acesta este produs de un fier de calcat , o veioza , etc. , adica de un obiect electrocasnic care este deplasat frecvent si in care , astfel , se produce o atingere accidentala a conductorilor. Alteori , scurtcircuitul se produce ca urmarea introducerii simultane in priza a mai multor aparate electrice puternice , ori a aprinderii simultane a unui numar prea mare de becuri puternice.

In astfel de imprejurari trebuie scoase imediat din priza stecherele cordoanelor de alimentare ale obiectelor respective. Apoi ne vom urca pe un scaun de lemn , pentru a se evita orice posibilitate de electrocutare prin atingerea accidentala cu mana a partii metalice a sigurantelor , si vom cauta sa identificam care este siguranta ( sau sigurantele) arse.

In acest scop , se recomanda sa se insemne din timp , cu creionul , pe placa tabloului , corespondenta intre sigurante si diversi consumatori din casa ( ca de exemplu : priza bucatarie , priza sufragerie , priza dormitor , intrerupatoare hol si sufragerie , etc) , care , in caz de ardere a sigurantelor , va scurta timpul de identificare a corespondentei fiecarui consumator cu siguranta respectiva.

Dupa identificarea sigurantei arse , se inlocuieste patronul cu altul identic , respectiv capabil sa suporte aceeasi intensitate a curentului ( acelasi numar de amperi marcat pe capul patronului , de exemplu 6 A) si se insurubeaza siguranta la loc in tablou. In nici un caz nu trebuie comisa greseala de a "repara" siguranta arsa , folosind o sarma subtire cu care se unesc capetele patronului , deoarece exista pericolul de a folosi o sarma prea rezistenta si astfel , in loc sa se arda siguranta , sa se distruga restul instalatiei. Se dovedeste , prin cele prezentate , necesitatea de a avea totdeauna in casa cateva patroane de rezerva ori de a intrebuinta sigurante automate , care se gasesc in comert la magazinelev de articole electrice.

Daca , dupa inlocuirea patroanelor arse cu altele noi , nu este curent in instalatie , inseamna ca scurtcircuitul a fost puternic si s-a produs arderea sigurantelor de la cofret , fiind necesara interventia unui depanator de specialitate.


sursa: www.mesterucasei.com