Scoaterea petelor se poate
efectua numai daca se determina in prealabil provenienta si compozitia
lor (grasimea , uleiuri , rugina , fructe , chimicale etc.) si se stie
daca sunt proaspete sau vechi. Aceste lucruri sunt deosebit de necesare
mai ales in cazul materialelor textile.
In functie de
natura si proveninta lor , se pot distinge urmatoarele pete : de grasimi
si de alte substante ; de alta natura , fara grasimi ; de oxidare etc.
Cele de grasimi se recunosc usor dupa aspect . Acestea prezinta
contururi difuze , care se pierd pe tasatura. Petele proaspete sunt
intotdeauna mai inchise la culoare decat materialul textil respectiv ,
iar cele vechi mai deschise si mate , datorita prafului aderent. Pe
tesaturile fine , de culoare deschisa , se pot observa usor la lumina .
Cele de uleiuri minerale , grasimi , stearina , ceara alba sunt solubile
in solventi ( dizolvanti) si se indeparteaza mai usor. petele de
vopsele de ulei , lacuri , ceara , rosie , firnisuri etc. se dizolva mai
greu.
Petele de grasimi
si alte substante sunt mai mult sau mai putin vizibile , dupa procentul
de grasimi pe care le contin . In aceasta categorie intra cele produse
de diferite preparate culinare in a caror compozitie intra unele grasimi
, precum si cele de lapte , sange , transpiratie , etc.
Petele de alta natura fara grasimi apar
de obicei in nuantele galbui pana la maro , cu contururi mai precise ,
de culoare mai inchisa. Aici se pot enumera cele de fructe , ceai ,
cafea , vin , bere , apret.
Petele de oxidare
sunt produse de diferite substante care se oxideaza pe fibra sub
actiunea luminii si a oxigenului din aer si din apa. Aceste pete au
contururi mai sterse si , dupa vechimea lor , pot fi galbene , galben -
roscate , maro , in afara de cazul in care au fost de la inceput
colorate . In aceasta categorie intra petele de suc de fructe , compot ,
siropuri etc.