Scoaterea petelor de pe dusumele

Petele de cerneala de pe dusumele nevopsite se indeparteaza in felul urmator : se spala dusumeaua cu apa calda si se freaca cu nisip , apoi cu o solutie de acid sulfuric ( 30 ml acid sulfuric 4,9 % la 1 litru de apa). Diluarea acidului sulfuric trebuie facuta cu cea mai mare atentie. Se toarna intotdeauna cate putin acid in apa rece - nu se toarna niciodata apa in acid ! Dupa aceasta , dusumeaua se spala cu o solutie de soda si din nou cu apa.

De asemenea , petele de cerneala se pot elimina cu o solutie de amoniac si apa fierbinte ( 100 ml amoniac 10 % la un litru apa ).
Petele de grasime de pe dusumelele de lemn natur se inlatura cu ajutorul talcului folosit ca atare sau sub forma de pasta , amesteca cu benzina. Talcul presarat sau aplicat sub forma de pasta pe pata se lasa timp de 12 ore , dupa care dusumeaua se spala cu apa si sapun. In lipsa acestor produse , se poate folosi rumegusul umezit cu otet.

Pentru curatirea dusumelelor vopsite se intrebuinteaza o pasta obtinuta din piatra ponce sub forma de pulbere si ulei de in. pulberea de piatra ponce se poate realiza pisand bucatele mai mari intr-o piulita metalica de bucatarie. Pasta preparata se aplica pe portiunea patata si se lasa timp de 2-3 ore , dupa care se spala cu apa si sapun.